Of je nu dagelijks achter een scherm werkt of vaak op je smartphone zit, je ogen hebben het zwaar te verduren. Vermoeide ogen, hoofdpijn of een slechte werkhouding? Ontdek waarom een beeldschermbril (ook wel computerbril) dé oplossing is om je klachten te verminderen en je werkcomfort te verhogen.
Lange uren achter een computer, tablet of smartphone kunnen flink wat belasting geven op je ogen. Misschien heb je al wel eens gemerkt dat je ogen branderig aanvoelen of dat je hoofdpijn hebt na een lange werkdag. Een beeldschermbril, ook wel computerbril genoemd, is speciaal ontworpen om die klachten te voorkomen. Maar hoe werkt dat precies?
Een beeldschermbril is meer dan een gewone bril. Hij helpt je ogen te ontspannen tijdens het werken op korte afstand, wat voorkomt dat je constant moet scherpstellen en daarmee oogvermoeidheid vermindert. Daarnaast draagt het bij aan een betere werkhouding. Maar laten we dieper ingaan op de voordelen.
Langdurig naar een scherm staren vergt veel inspanning van je ogen. Het scherpstellen op een dichtbijgelegen object, zoals je computer, zorgt ervoor dat je ogen hard moeten werken, wat op den duur kan leiden tot vermoeide en droge ogen.
Wist je dat meer dan 90% van de mensen die dagelijks meer dan drie uur achter een scherm werken, last krijgen van digitale oogvermoeidheid? Een beeldschermbril kan je ogen de rust geven die ze nodig hebben.
Hoofdpijn en nekklachten zijn veelvoorkomende problemen bij mensen die lang achter hun computer zitten. Dit komt vaak door een slechte werkhouding. Zonder de juiste bril ben je geneigd om voorover te buigen, je hoofd te kantelen of je ogen samen te knijpen om scherp te kunnen zien. Dit leidt onbewust tot spanning in je nek en schouders.
Een betere werkhouding betekent minder kans op klachten en een hogere productiviteit. Door de juiste bril te dragen, zit je ontspannen achter je scherm, zonder je hoofd te hoeven kantelen of voorover te leunen.
Blauw licht, afkomstig van schermen, kan bijdragen aan vermoeide ogen en zelfs je slaap verstoren. Hoewel blauwlichtfilters niet de enige reden zijn om een beeldschermbril te dragen, zijn ze wel een nuttige toevoeging, vooral als je vaak ’s avonds of in fel kunstlicht werkt.
Onderzoeken suggereren dat langdurige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot verstoring van je slaap-waakcyclus, wat je algehele gezondheid beïnvloedt.
Bron: Harvard Medical School
Je houding heeft een directe invloed op je algehele gezondheid. Zonder de juiste hulpmiddelen, zoals een geschikte bril, ben je geneigd in een slechte houding te zitten, wat op den duur kan leiden tot klachten zoals rug- en schouderpijn.
Dit voorkomt niet alleen nekklachten, maar helpt je ook langer geconcentreerd te blijven, zonder je houding te hoeven aanpassen.
Vraag je je af of je een beeldschermbril nodig hebt? Hier zijn enkele signalen die erop wijzen dat een computerbril voor jou nuttig kan zijn:
Herken je jezelf in een van deze situaties? Dan is het waarschijnlijk tijd om een beeldschermbril te overwegen. Het kan een wereld van verschil maken voor je algehele comfort en gezondheid.
Wil je weten of een beeldschermbril iets voor jou is? Gelukkig hoef je het niet te gokken. Je kunt eenvoudig een online test doen om gepersonaliseerd advies te krijgen.
Doe de test hier en ontdek in slechts een paar minuten of een beeldschermbril je kan helpen om je klachten te verlichten. Met een paar simpele vragen krijg je een beter beeld van jouw situatie.
Hoewel een gewone bril je zicht corrigeert, is een beeldschermbril speciaal ontworpen om de inspanning op korte afstand te verminderen. Een gewone bril corrigeert meestal voor veraf zien, terwijl een beeldschermbril je helpt bij schermafstanden.
Een blauwlichtfilter is niet verplicht, maar kan wel helpen als je gevoelig bent voor blauw licht, vooral als je 's avonds werkt of moeite hebt met slapen na langdurig schermgebruik.
Het is aan te raden om de bril te dragen bij elke schermactiviteit die langer duurt dan 30 minuten. Of het nu gaat om werk, studeren of ontspanning, een beeldschermbril kan helpen om de belasting op je ogen te verminderen.