Een werkgever moet zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Wanneer werknemers tijdens hun werk risico lopen op blootstelling aan stoffen of materialen die splinters of losse deeltjes kunnen afgeven, is het belangrijk dat zij de juiste oogbescherming dragen, in de vorm van een veiligheidsbril. Maar hoe zit het eigenlijk met een veiligheidsbril op sterkte en de vergoeding door de werkgever in 2025?
Het antwoord is ja. In het kader van de arbeidsveiligheid en de gezondheid is een werkgever verplicht om de beste arbeidsomstandigheden te waarborgen. Dit omvat het treffen van maatregelen om gevaren bij de bron aan te pakken en de blootstelling aan risico's te minimaliseren. Indien deze maatregelen niet haalbaar zijn, moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril, verstrekken.
Bron: Artikel 3 Arbeidsomstandighedenwet
Voordat een veiligheidsbril op sterkte wordt vergoed, moet de werkgever eerst beoordelen of andere beschermingsmaatregelen volstaan. Dit gebeurt door middel van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Als een veiligheidsbril noodzakelijk is voor de veiligheid van de werknemer en andere maatregelen zijn niet toereikend, dan moet de werkgever de kosten van een veiligheidsbril op sterkte vergoeden. Dit benadrukt het belang van de vergoeding van een veiligheidsbril door de werkgever als essentieel aspect van de arbeidsveiligheid.
In 2025 treedt een belangrijke wijziging in werking: de huidige EN 166-norm blijft nog geldig voor veiligheidsbrillen die vóór november 2025 zijn gecertificeerd, maar deze brillen verliezen na hun certificeringsduur (uiterlijk in 2030) hun geldigheid. Daarna wordt de strengere NEN-EN-ISO 16321:2024-norm verplicht.
De nieuwe norm harmoniseert Europese en wereldwijde standaarden en stelt hogere eisen aan veiligheid, duurzaamheid en gebruikscomfort. Bedrijven wordt geadviseerd om tijdig over te stappen naar brillen die voldoen aan de NEN-EN-ISO 16321-norm.
In 2025 ligt er voor werkgevers een grote verantwoordelijkheid om veiligheidsbrillen op sterkte te vergoeden, zowel ter bescherming van de gezondheid van werknemers als om te voldoen aan de Arbowet. Het naleven van de juiste normering, zoals de nieuwe NEN-EN-ISO 16321-norm die de EN 166-norm vervangt, is hierbij essentieel.
Seeh, in samenwerking met Hans Anders, biedt deskundig advies en levert hoogwaardige veiligheidsbrillen op sterkte, speciaal afgestemd op de behoeften van de zakelijke markt. Neem vandaag nog contact met ons op voor gratis advies en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen ondersteunen.