Need help? Feel free to contact us.
Back to knowledge base

Onderhoud en reiniging van veiligheidsbrillen op sterkte

icon-reading-time

4

minuten

login seeh portal

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Watch the video of Seeh
Onderhoud en reiniging van veiligheidsbrillen op sterkte

Een veiligheidsbril op sterkte is meer dan alleen een hulpmiddel; het is een onmisbare metgezel voor iedereen die werkt in een omgeving waar oogbescherming essentieel is. Maar zoals met elk gereedschap, heeft een veiligheidsbril regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren. Van het verwijderen van stof tot het voorzichtig schoonmaken van de lenzen: hoe beter je voor je bril zorgt, hoe langer deze meegaat en hoe beter je zicht blijft. In deze blog ontdek je hoe je je veiligheidsbril op sterkte kunt schoonmaken, onderhouden en opbergen.

Waarom is het onderhoud van een veiligheidsbril op sterkte zo belangrijk?

Een bril die niet goed wordt onderhouden, kan snel beschadigd raken. Krassen, beschadigde coatings en vuil op de lenzen kunnen niet alleen je zicht verminderen, maar ook de beschermende werking van de bril in gevaar brengen. Bovendien kan een slechte verzorging van je bril leiden tot ongewenste kosten voor reparaties of vervanging. Daarom is het essentieel om je veiligheidsbril op sterkte regelmatig en op de juiste manier te reinigen.

Het schoonmaken van je veiligheidsbril in stappen

Om ervoor te zorgen dat je veiligheidsbril op sterkte in topconditie blijft, is het belangrijk om een aantal basisregels te volgen bij het schoonmaken. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Stap 1: Spoel de bril af onder koud water

Voordat je begint met het schoonmaken van je bril, is het verstandig om de bril eerst onder koud water af te spoelen. Dit helpt om stof en kleine vuildeeltjes te verwijderen zonder dat je krassen op de lenzen veroorzaakt.

Let op: Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit de coatings kan beschadigen. Dus gebruik altijd koud water.

Stap 2: Gebruik een zachte, schone microvezeldoek

Droog de lenzen met een zachte, schone microvezeldoek. Dit type doek is speciaal ontworpen om vuil en vocht te verwijderen zonder de lenzen te beschadigen. Andere materialen, zoals papieren zakdoekjes, kleding of je vingers, kunnen krassen veroorzaken en vuil achterlaten.

Tip: Houd altijd een microvezeldoek bij de hand in je brillenhoes. Zo voorkom je dat je per ongeluk een minder geschikt materiaal gebruikt om je bril schoon te maken.

Stap 3: Berg je bril altijd op in een beschermende hoes

Zorg ervoor dat je je veiligheidsbril altijd opbergt in een beschermende hoes of etui wanneer je deze niet draagt. Dit beschermt de bril tegen krassen, stof en andere beschadigingen. Door je bril goed op te bergen, verleng je de levensduur en zorg je ervoor dat hij altijd klaar is voor gebruik.

Extra tip: Leg je bril nooit met de lenzen naar beneden, dit kan leiden tot ongewenste krassen.

Wat je absoluut niet moet doen bij het schoonmaken van je bril

Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het schoonmaken van hun bril, wat de lenzen en de coatings kan beschadigen. Hieronder een aantal zaken die je moet vermijden:

  • Gebruik nooit heet water bij het schoonmaken van je bril, want dit kan de coatings beschadigen.
  • Vermijd het schoonmaken van de lenzen met je kleding, vingers of papieren tissues. Deze kunnen kleine vuildeeltjes bevatten die krassen op de lenzen veroorzaken.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die alcohol, oplosmiddelen of agressieve chemicaliën bevatten. Deze kunnen de coatings aantasten en de levensduur van je bril verkorten.

Veelgestelde vragen over het onderhoud van veiligheidsbrillen op sterkte

Hoe vaak moet ik mijn veiligheidsbril reinigen?

Het wordt aangeraden om je veiligheidsbril dagelijks te reinigen, vooral als je werkt in een stoffige of vuile omgeving. Dit helpt om vuilophoping te voorkomen en zorgt ervoor dat je lenzen langer meegaan.

Kan ik mijn veiligheidsbril schoonmaken met zeep of afwasmiddel?

Hoewel sommige milde zepen veilig kunnen zijn, bevatten veel afwasmiddelen chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de coatings van je lenzen. Gebruik bij voorkeur speciale brillenreinigers of simpelweg koud water en een microvezeldoek.

Hoe kan ik mijn veiligheidsbril het beste opbergen?

De beste manier om je bril op te bergen is in een beschermend etui, zoals de Seeh beschermhoes die je gratis bij elke bril ontvangt. Zorg ervoor dat je de bril met de lenzen naar boven legt om krassen te voorkomen. Ook is het verstandig om je bril op een veilige, droge plaats te bewaren, buiten direct zonlicht.

Kan ik mijn veiligheidsbril zelf repareren?

Hoewel kleine aanpassingen, zoals het aandraaien van schroefjes, thuis gedaan kunnen worden, is het voor complexere reparaties aan te raden om een professional te raadplegen. Zelf proberen te repareren kan de bescherming van de bril in gevaar brengen en mogelijk leiden tot het verlies van de certificering. Daarom is het cruciaal dat grotere of ingewikkelde reparaties altijd door een expert worden uitgevoerd, zodat de bril blijft voldoen aan de strenge veiligheidsnormen.

Het belang van regelmatige controle

Naast het schoonmaken en goed opbergen van je veiligheidsbril, is het ook verstandig om de bril regelmatig te controleren op slijtage. Krassen, beschadigde coatings of losse scharnieren kunnen niet alleen je zicht verminderen, maar ook de beschermende eigenschappen van de bril aantasten. Twijfel je over de staat van je bril? Laat deze dan nakijken door een specialist.

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.

seeh logo

We provide companies with appropriate eye and hearing protection. In cooperation with Hans Anders, we offer free consultation and a simple ordering process in the process.

With the highest customer satisfaction and rating in the business market, we are the reliable choice for your company.

Create business account
Exclusive partner of
hans-other-business

Discover more articles

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.