Back to knowledge base

Moet ik een nieuwe bril? 9 tekenen om op te letten

icon-reading-time

5

minuten

login seeh portal

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Watch the video of Seeh
Moet ik een nieuwe bril? 9 tekenen om op te letten

Wist je dat onze ogen na verloop van tijd veranderingen doormaken? Wat begon met scherp zicht, kan ongemerkt verslechteren en resulteren in symptomen zoals hoofdpijn, vermoeide ogen en lichtgevoeligheid. Dit heeft niet alleen invloed op je zicht, maar ook op je dagelijkse comfort en productiviteit. Dus, moet ik een nieuwe bril? Wanneer weet je zeker dat het tijd is om je bril te vervangen? Lees verder voor negen veelvoorkomende signalen:

1. Your vision is blurred

Wazig zicht is vaak het eerste teken van veranderend zicht. Het kan wijzen op verschillende oogaandoeningen:

  • Bijziendheid
    Je hebt moeite om in de verte te zien, zoals straatnamen lezen tijdens het rijden.
  • Verziendheid
    Objecten dichtbij, zoals boeken of je telefoon, zijn moeilijker te zien.
  • Presbyopie
    Vanaf je veertigste kun je last krijgen van 'ouderdomsverziendheid'. Merk je dat je een menukaart of je telefoon verder van je af moet houden om de tekst te kunnen lezen? Dan is dit een duidelijk signaal.

Lees ook: Heb ik een beeldschermbril nodig?

2. Je knijpt steeds met je ogen

Knijp je vaak je ogen samen om je zicht te verscherpen? Dit is een signaal dat je ogen hard moeten werken om te compenseren voor veranderend zicht. Knijpen kan tijdelijk helpen, maar zorgt ook voor extra vermoeide ogen en kan hoofdpijn veroorzaken. Het is tijd om naar de opticien te gaan.

3. Gevoeligheid voor licht

Lichtgevoeligheid, of fotofobie, kan wijzen op een cilinderafwijking (astigmatisme). Vooral als je ogen snel reageren op fel licht, kan een aangepaste bril het verschil maken. Bovendien hebben we met leeftijd vaak meer tijd nodig om van licht naar donker te schakelen. Een goede zonnebril op sterkte kan hierbij ook uitkomst bieden, vooral bij buitenactiviteiten en autorijden.

4. Vermoeide of pijnlijke ogen

Vermoeide of zelfs pijnlijke ogen kunnen ontstaan door langdurig scherpstellen op schermen, teksten of zelfs bij lange autoritten. Dit kan zorgen voor:

  • Computervisie-syndroom – door lange tijd op digitale schermen te kijken zonder pauzes.
  • Onvoldoende  oogbescherming – zoals bij het werken zonder speciale beeldschermbril.

Een beeldschermbril op sterkte zorgt voor scherp zicht achter je computer, tablet of smartphone. Welke sterkte je ook hebt, door het speciale glas hoeven je ogen zich minder in te spannen en raken ze minder snel vermoeid.

5. Hoofdpijn en druk achter de ogen

Heb je vaak hoofdpijn, vooral rond de slapen of achter je ogen? Dit kan een gevolg zijn van ogen die te hard moeten werken om goed te zien. Wanneer je ogen constant moeten corrigeren, wordt er onbewust druk opgebouwd. Hoofdpijn die specifiek optreedt na activiteiten zoals lezen, computeren of autorijden, kan verholpen worden met een aangepaste bril.

6. Dubbelzien

Dubbelzien, of diplopie, ontstaat wanneer je ogen niet goed kunnen focussen en dus geen scherp beeld vormen. Dit kan wijzen op scheelzien (strabismus) of een andere aandoening, zoals een cilinderafwijking. Een bril met prismaglazen kan hierbij helpen door beide ogen weer in lijn te brengen, zodat je weer helder kunt zien.

7. Problemen met nachtzicht

Verlies van nachtzicht komt veel voor naarmate we ouder worden. Heb je moeite met zien in donkere omgevingen of merk je dat je last hebt van halo's rond lichten tijdens het rijden in het donker? Dit kan wijzen op een cilinderafwijking of zelfs beginnende staar. Bij Seeh kun je een bril laten aanmeten die speciaal is ontworpen om nachtzicht te verbeteren, met bijvoorbeeld een ontspiegelende coating.

8. You haven't had your eyes checked in over a year

Regelmatige oogmetingen, minstens om de twee jaar, zijn belangrijk voor het behouden van optimaal zicht en om eventuele veranderingen tijdig op te sporen. Vaak kunnen veranderingen in sterkte ongemerkt optreden. En als het gaat om veiligheidsbrillen, is het extra belangrijk om te zorgen dat de glazen nog goed functioneren en geen risico vormen op de werkvloer. Bij Seeh werken we samen met Hans Anders voor periodieke metingen, zodat je altijd het juiste zicht hebt en goed beschermd bent​.

9. Je bril is beschadigd

Krassen, beschadigingen en vuil dat niet meer schoon te krijgen is? Dit zijn signalen dat je bril aan vervanging toe is. Zelfs kleine krasjes kunnen je zicht negatief beïnvloeden. Of de coating van de glazen kan beschadigd zijn en het glas vertroebelen. Beschadigde glazen vervormen het licht en kunnen hoofdpijn of andere ongemakken veroorzaken. Voor veiligheidsbrillen op sterkte geldt dat beschadigingen ook een risico kunnen vormen tijdens het werk – helder zicht betekent immers veilig werken.

Time for a new pair of glasses?

Herken je jezelf in een of meerdere van deze signalen? Dan is het tijd voor een nieuwe bril. Een nieuwe bril kan meer bieden da alleen helder zicht; het verhoogt ook je comfort, veiligheid en zelfvertrouwen. De deskundige opticiens van Hans Anders helpen je graag bij het maken van je keuze. Maak een afspraak voor een meting en advies, en ervaar de voordelen van scherp zicht zonder compromissen!

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.

Bekijk Seeh op YouTubeVolg Seeh op LinkedIn

Discover more articles

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.

Bekijk Seeh op YouTubeVolg Seeh op LinkedIn