Need help? Feel free to contact us.
Back to knowledge base

De voordelen van veiligheidsbrillen met UV-bescherming

icon-reading-time

4

minuten

login seeh portal

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Watch the video of Seeh
De voordelen van veiligheidsbrillen met UV-bescherming

In veel werkomgevingen zijn UV-stralen een onzichtbaar maar serieus arbeidsrisico. Langdurige blootstelling aan UV-straling, bijvoorbeeld door de zon, kan ernstige schade aan de ogen veroorzaken, zoals cataract of fotokeratitis. Dit maakt UV-bescherming niet alleen een persoonlijke keuze, maar vaak ook een wettelijke verplichting voor werkgevers. Volgens de Arbowet moeten werkgevers adequate beschermingsmaatregelen nemen wanneer UV-straling een arbeidsrisico vormt. Deze verplichting is vastgelegd in de regelgeving voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), waaronder oogbescherming. Meer hierover lees je op het Arboportaal. In deze blog bespreken we de voordelen van veiligheidsbrillen met UV-bescherming en waarom het een slimme keuze is voor iedereen die in uitdagende lichtomstandigheden werkt.

UV-straling als arbeidsrisico

Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht om werknemers te beschermen tegen arbeidsrisico's, waaronder blootstelling aan UV-straling. Als werknemers gedurende hun werk regelmatig aan zonlicht worden blootgesteld en deze blootstelling niet voorkomen kan worden, moet de werkgever UV-beschermende zonnebrillen als PBM verstrekken. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever om veilige arbeidsomstandigheden te waarborgen.

Het belang van UV-bescherming is groot, aangezien langdurige blootstelling zonder bescherming kan leiden tot permanente oogschade. Veiligheidsbrillen met UV-bescherming kunnen helpen om dit risico aanzienlijk te verkleinen.

Voordelen van veiligheidsbrillen met UV-bescherming

1. Volledige bescherming tegen schadelijke straling

Veiligheidsbrillen met UV-bescherming filteren schadelijke UVA- en UVB-stralen, waardoor je ogen de hele dag door beschermd blijven. Dit is essentieel voor werknemers die buiten werken, zoals bouwvakkers, hoveniers en andere professionals die worden blootgesteld aan direct zonlicht.

2. Helder zicht onder alle lichtomstandigheden

Naast bescherming tegen schadelijke stralen zorgen veiligheidsbrillen met UV-bescherming ervoor dat je zicht scherp en helder blijft, zelfs bij fel zonlicht. Dit voorkomt vermoeide ogen en zorgt ervoor dat je geconcentreerd en efficiënt kunt blijven werken.

3. Comfort voor lange dagen

Veiligheidsbrillen met UV-bescherming verminderen oogvermoeidheid en hoofdpijn die vaak voorkomen bij langdurige blootstelling aan fel licht. Dit verhoogt het comfort tijdens lange werkdagen, wat zowel de veiligheid als de productiviteit ten goede komt.

Meekleurende glazen: De ideale combinatie van comfort en bescherming

Naast standaard UV-bescherming bieden veiligheidsbrillen met meekleurende glazen een extra voordeel. Deze glazen passen zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan, waardoor ze donkerder worden bij fel zonlicht en lichter bij minder intens licht. Dit betekent dat je de hele dag door optimaal zicht hebt, zonder dat je van bril hoeft te wisselen.

Meekleurende glazen zijn niet alleen handig, ze behouden ook de natuurlijke kleuren dankzij de grijze zonneglazen. Dit is cruciaal in werkomgevingen waar nauwkeurige kleuridentificatie van veiligheidskleuren essentieel is, zoals op bouwplaatsen of in industriële omgevingen.

Voordelen van meekleurende glazen:

  • Automatische aanpassing aan lichtintensiteit: Zorgt voor optimaal zicht, zowel binnen als buiten.
  • Realistische kleurweergave: Belangrijk voor taken waarbij kleuridentificatie cruciaal is voor de veiligheid.
  • Volledige bescherming tegen UV-straling: Helpt langdurige schade aan de ogen te voorkomen, zelfs bij veelvuldig buitenwerken.
  • Comfort en veiligheid gecombineerd: Geen gedoe meer met meerdere brillen, meekleurende glazen bieden naadloos comfort in alle lichtomstandigheden.

Voor meer informatie over veiligheidsbrillen met meekleurende glazen en andere coatings: bekijk onze brillenglazen coatings.

Veiligheidsbrillen en PBM: Wie betaalt de kosten?

Wanneer UV-straling een arbeidsrisico vormt, is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om veiligheidsbrillen met UV-bescherming als PBM beschikbaar te stellen. Als blootstelling aan zonlicht niet kan worden voorkomen, bijvoorbeeld door de werkzaamheden anders te organiseren, moet de werkgever voor de kosten van de brillen zorgen.

Heb je als werknemer een veiligheidsbril met meekleurende glazen nodig, maar is UV-straling geen arbeidsrisico? Dan kan deze bril onder de categorie werkkleding vallen, mits hij voldoet aan de juiste sterkte.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet een werkgever veiligheidsbrillen met UV-bescherming verstrekken?

Een werkgever is volgens de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om UV-beschermende veiligheidsbrillen te verstrekken wanneer werknemers regelmatig aan UV-straling worden blootgesteld en deze blootstelling niet kan worden voorkomen.

Wat zijn meekleurende glazen en wanneer zijn ze nuttig?

Meekleurende glazen passen zich aan de lichtomstandigheden aan. Ze zijn vooral nuttig voor werknemers die vaak tussen binnen- en buitenomgevingen wisselen, omdat de glazen automatisch donkerder of lichter worden.

Wordt een veiligheidsbril met UV-bescherming vergoed door de werkgever?

Ja, als UV-straling een arbeidsrisico vormt, moet de werkgever de bril als PBM verstrekken. Als er geen arbeidsrisico is, kan de bril onder werkkleding vallen en is de vergoeding afhankelijk van de afspraken met de werkgever.

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.

seeh logo

We provide companies with appropriate eye and hearing protection. In cooperation with Hans Anders, we offer free consultation and a simple ordering process in the process.

With the highest customer satisfaction and rating in the business market, we are the reliable choice for your company.

Create business account
Exclusive partner of
hans-other-business

Discover more articles

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.